Tom Balthazar lanceert “Jaar van de Egel”

WP_20160420_10_52_47_ProEgeltje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De stad Gent en Natuurpunt engageren zich jaarlijks om een dier extra in de kijker te zetten, met de campagne ‘soort van het jaar’.  “Na een jaar van de vleermuis, viel dit jaar viel de keuze op de egel. We willen hiermee de egel als een welkome gast in de kijker zetten en onze stad egelvriendelijker maken”, vertelt Tom Balthazar, schepen van Openbaar Groen op de aftrap van de campagne in de tuin van WZC De Liberteyt in Wondelgem.

Egels zijn interessante zoogdiertjes die dicht bij mensen wonen, in onze tuinen en parken. Toch zien we deze diertjes niet al te vaak.  Het zijn avond- en nachtdieren die een wat verborgen leven leiden. Daardoor kennen veel mensen ze ook niet goed. De talrijke activiteiten rond de soort van het jaar willen daar verandering in brengen.

“Met het jaar van de egel willen we Gentenaars bijvoorbeeld aansporen  om hun eigen tuin egelvriendelijker in te richten” legt Tom Balthazar uit. Dat kan bijvoorbeeld door een egelhuisje te bouwen, door een composthoop  aan te leggen en door de tuin pesticidenvrij te onderhouden.

Waarnemingen kunnen doorgegeven worden  op http://www.gent.waarnemingen.be. Jammer genoeg worden ook vaak dode of gewonde egels gespot. Egels zijn in Vlaanderen immers de belangrijkste verkeersslachtoffers onder de zoogdieren. Gewonde dieren kunnen steeds naar het Opvangcentrum voor Vogels en Dieren (VOC) in Merelbeke gebracht worden.

Dit jaar laten we ook een aantal keren egels vrij in onze parken,  de Bourgoyen en  de Gentbrugse meersen”, vertelt Tom Balthazar. Dat is zeker voor kinderen een leuke activiteit, waarbij ze de dieren van dichtbij kunnen bekijken en zelfs vastpakken. Medewerkers van het VOC geven dan ook een woordje uitleg over hun levenswijze.

Alle informatie en een agenda van de talrijke  gratis en kindvriendelijke activiteiten (knutselworkshops, egelvrijlatingen, een animatiefilm in het bos, …)  die georganiseerd worden  in het kader van het jaar van de egel vindt u op www.stad.gent  – zoekterm ‘egel’.  Voor leerkrachten van het kleuter- en lager onderwijs is een heel educatief pakket uitgewerkt, voor ouders en kinderen zijn er leuke tips.

 

Advertenties