Tom lanceert acties voor stadsvernieuwing in Nieuw Gent

Kikvorsstraat-00120160521_AV_NG_fotobuurtfeest_eva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“De Stad Gent en de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent willen van de wijk Nieuw Gent opnieuw een levendige wijk maken met kwaliteitsvolle sociale woningen en parken op mensenmaat”, zegt Tom, die schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter van WoninGent is.

Een studie bereidt een heus stadsvernieuwingsproject voor. Maar ook op korte termijn staan er heel wat acties op stapel. Er komt onder andere een klusatelier/repaircafé, een doorgeefwinkel,  een nieuwe ontmoetingsruimte met  koffiebar en het park wordt opgefrist.

“WoninGent investeert onder andere 150.000 € in beveiligde inkomdeuren in de inkomhallen van de hoogbouw en heeft een flatwachter aangesteld”,  vervolgt Tom. De ‘flatwachter’ is te vergelijken met een conciërge; hij zal een oogje in het zeil houden in de gemeenschappelijke delen in de appartementsgebouwen en de omliggende openbare ruimte.

Dit weekend, van vrijdag 20 tot zondag 22 mei 2016, zijn er buurtfeesten in Nieuw Gent. Ook de Gentse illustratrice Eva Mouton zal hier aanwezig zijn. Ze zal helpen om de plannen voor Nieuw Gent in beeld te brengen aan de hand van stripfiguren die ze speciaal voor het stadsvernieuwingsproject gecreëerd heeft. Eva’s nieuwe stripfiguren zullen vanaf nu de rode draad worden in de communicatie over Nieuw Gent.

Studie

De Stad Gent en WoninGent hebben het studieteam De Nijl Architecten, De Smet Vermeulen Architecten, Arnold Reijndorp en Technum Tractebel Engineering  aangesteld. Hun studie moet een antwoord formuleren op de vraag hoe de wijk levendiger en dynamischer kan worden met nieuwe functies als winkels, betere verbindingen het centrum van de stad en een aantrekkelijker openbare ruimte met meer groen. Tijdens de studie zullen de wijkbewoners en andere stakeholders op verschillende tijdstippen meedenken over de toekomst van de wijk. Uit de studie zal een stadsvernieuwingsproject groeien.

In de vernieuwing van de wijk spelen de hoogbouwappartementen een cruciale rol. Deze appartementen uit de jaren ‘70 zijn verouderd en vaak ook in slechte staat. Het studieteam zal het komende jaar onderzoeken wat de toekomst van de gebouwen is: worden ze gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw? Daarnaast maken zij ook al plannen op voor een of twee nieuwe appartementsgebouwen. De bouw van die appartementen zal een van de eerste acties op het terrein zijn, voordat de bestaande hoogbouw aangepakt wordt. “Op die manier kan de herhuisvesting van de bewoners tijdens de renovatie- of nieuwbouwwerken georganiseerd worden”, legt Tom  uit.

 

Op korte termijn

Ook op korte termijn staat er heel wat op stapel:

– Verschillende buurtorganisaties starten in het najaar van 2016 met een zogenaamd Multihuis (dit is nog een werktitel) met een klusatelier/ repaircafé, een doorgeefwinkel, een ontmoetingsruimte met een koffiebar en een terras. Die functies kunnen mogelijk later een permanent karakter krijgen in de vernieuwde wijk.

Samenlevingsopbouw vzw richt een klusatelier /repaircafé  in, waarbij wijkbewoners kunnen leren kleine en eenvoudige herstellingen te doen. Ze kunnen er ook werkmateriaal ontlenen. Op die manier kunnen ze zelf aan de slag wanneer er een defect is in hun appartement waarvoor ze als huurder zelf verantwoordelijk zijn en waarvoor ze geen vakkennis nodig hebben.

In-Gent baat een doorgeefwinkel uit. Bewoners die bepaalde spullen niet meer gebruiken kunnen die afgeven in de winkel. Geïnteresseerden kunnen de spullen gratis meenemen. Op die manier krijgen deze voorwerpen een tweede leven.

Er zal ook een ontmoetingsruimte zijn met een terras. De koffiebar speelt in op het gebrek aan horecazaken in de buurt.

Daarnaast zal ook vzw Voetbal in de Stad zijn schouders zetten onder het Multihuis.

 

– De Brede Schoolwerking is gestart met een kinderkoor in de buurtscholen De Panda, Het Prisma, Sint-Jozef en Sint-Paulus. Zij waren onlangs nog te gast in de Handelsbeurs. Tijdens het buurtfeest van Nieuw Gent (vrijdag 20 mei om 13 uur en 17.30 uur op het Rerum Novarumplein) treden 120 kinderen op samen met Wim Opbrouck, Peter Vermeersch, Johan Sabbe, Karen Willems, Kapinga Gysel en Lisa Couck.

Vanaf deze zomer start het gezelschap Allez Chantez met een koor voor volwassenen.

 

– Ook in de openbare ruimte zijn een aantal acties gepland:

De nieuwbouw van het Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent is klaar. In het najaar van 2016 krijgt ook het openbaar domein rond het centrum een nieuwe inrichting.

Na die werken wordt ook het achterliggende pad van de Pandaschool naar het park heraangelegd om plassen bij regenweer te vermijden.

Er komt ook een pannakooi in het park achter het wijkgezondheidscentrum. Dit is een afgebakend speelveldje waarin jongeren kunnen voetballen.

In het park komen er nog extra picknickbanken en beplanting. De Groendienst wil ook samen met de bewoners de voortuinen van de laagbouw in de Kikvorsstraat beplanten. Dit najaar starten de gesprekken. De beplanting volgt wellicht in het voorjaar van 2017.

 

WoninGent werkt ondertussen ook verder aan de leefbaarheid van de appartementen.

Vanaf de zomer krijgen verschillende inkomhallen van de hoogbouwappartementen in de Kikvorsstraat een likje verf en worden de infokasten vervangen. In  de August Vermeylenstraat werden de inkomhallen al opgefrist.

WoninGent investeert 150.000 € in beveiligde inkomdeuren in de inkomhallen van de hoogbouw en zoekt hiervoor een aannemer.

Sinds vorige maand is Dario Degros, de flatwachter, gestart. Hij bestrijdt de overlast in de gemeenschappelijke delen in de appartementsgebouwen en de omliggende openbare ruimte.

 

– Sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard plant de bouw van de 34 nieuwe appartementen in de Agaatstraat, op de plaats waar nu garageboxen staan. Volgens de huidige planning beginnen de bouwwerken van de appartementen in het voorjaar 2019. In het ontwerp zit ook een extra fiets- en voetgangersbrugje naar de overkant van de Leebeek.

 

 

 

Advertenties