Rabotpark verdubbelt in oppervlakte

225636-img_4065-03772e-large-1474875133Begin oktober 2016 start de aanleg van een nieuw deel van het Rabotpark. Het park breidt uit tot voorbij de fiets- en trambrug. In het voorjaar van 2017 zal dit deel klaar zijn. Later wordt ook de zone naast de gashouders aangelegd.

‘Het Rabotpark moet uiteindelijk een wijkpark worden van 5,2 hectare groot. Het verdubbelt in oppervlakte’, legt Tom uit. De uitbreiding gebeurt in twee stappen. Nu start de aannemer in opdracht van de Stad Gent met het eerste deel.

‘De grote uitdaging is om de delen langs beide kanten van de tram- en fietsbrug met elkaar te verbinden tot één park’, weet Tom. De wandeldreef van het Rabotpark zal onder de brug doorlopen naar de Blaisantwijk.  De Biervlietstraat wordt uitgebroken, er komt park in de plaats. Er komen ook  zit-en picknickbanken en en nieuwe speelzone. ‘Alles samen wordt dit  een mooie groene long voor deze buurt in volle ontwikkeling’,  besluit Tom.

225638-15_01233_bord_a2_trambrugsite_lr3-fasering-b80179-large-1474875783De eerste groei

Het park krijgt een rustige inrichting met robuust en gevarieerd groen. Kort gazon en lang bloemenrijk grasland wisselen elkaar af. Er komen struiken en bomen in verschillende groeivormen en een infiltratiezone.

Het nieuwe park krijgt zit- en picknickbanken en er komt een speelzone voor kinderen van 0 tot 6 jaar, omgeven door een zitrand. Bij het Jongerenontmoetingscentrum Minus One komen twee sportkooien. Verspreid over het park komen nog kleine speelaanleidingen en er blijft voldoende open ruimte voor vrij gebruik.

 De latere groei naast de gashouders

Het toekomstige parkdeel naast de gashouders is momenteel in gebruik als werfzone voor de bouwwerken aan ‘de Nieuwe Molens’, het eerste deel van de Tondelier-wijk. Na die werken wordt hier een volgend stuk Rabotpark aangelegd.

Als de volkstuintjes op De Site weg moeten, zullen ze gedeeltelijk verhuizen naar dit deel van het Rabotpark.

De gashouders zijn een belangrijk landschappelijk element in het park. Hiervoor worden op dit moment de plannen verder uitgewerkt. De noordelijke gashouder zal gerenoveerd worden en de zuidelijke krijgt een buurtgebonden herbestemming.

Ook de fabriekschouw blijft in het park behouden, als verwijzing naar het industriële verleden.

De aanleg van het Rabotpark is een onderdeel van het stadsvernieuwingsproject ‘Bruggen naar Rabot’.

 

Advertenties