Nieuwe woonwijk Ecowijk Gantoise op oude site Ottenstadion Gentbrugge

luchtfoto-proejctgebiedOp 3 oktober was er een infoavond voor buurtbewoners over de nieuwe woonwijk die gepland is op  de oude sportvelden van KAA Gent en tennis-en hockeyclub La Gantoise.  Sogent ontwikkelt hier samen met een private partner de nieuwe woonwijk Ecowijk Gantoise. Tom, voorzitter van sogent, lichtte de stand van zaken en de ambitie toe: ‘Dit moet een voorbeeldwijk worden op vlak van energie, mobiliteit en woontypologie. Het wordt een nieuwe, kindvriendelijke wijk met een groot park en faciliteiten die ook voor de bestaande buurt een meerwaarde moeten zijn’.

Lees meer op

http://www.sogent.be/projecten/stadsdelen/ecowijk-gantoise

Sport maakt plaats voor wonen

In Gentbrugge, aan de Bruiloftstraat, bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion. Hier had voetbalclub KAA Gent haar sportieve stek. In 2000 ging de voetbalclub, samen met de Stad Gent, op zoek naar een nieuwe plek voor een moderne voetbaltempel. Het Ottenstadion was namelijk verouderd en te klein geworden. Ook het feit dat het stadion middenin een woonbuurt lag, was – gezien de noodzaak tot uitbreiding – niet langer ideaal. De Stad Gent kocht het Ottenstadion en vond voor de club een nieuwe locatie. In 2013 kon KAA Gent het nieuwe voetbalseizoen starten in een gloednieuw stadion; de Ghelamco Arena. Na de verhuis van de voetbalclub uit het Ottenstadion, kon sogent in opdracht van de Stad, overgaan tot de sloop van de oude voetbaltempel.

Ook de hockey- en tennisclub La Gantoise, gevestigd naast het Jules Ottenstadion in de Tennisstraat, kondigde haar verhuis aan. La Gantoise sloot een akkoord met projectontwikkelaar Ecowijk voor de verkoop van haar gronden. La Gantoise verhuist naar een nieuwe site langs de Watersportbaan.

Door het vertrek van de sportclubs, kwam er in Gentbrugge een gebied van ongeveer 5 hectare vrij. Sogent en Ecowijk zullen deze site als partners samen ontwikkelen tot een nieuwe woonwijk.

Ambitieuze plannen

Zowel sogent als projectontwikkelaar Ecowijk zullen elk op hun gronden woningen laten bouwen. Om ervoor te zorgen dat er wel één integrale en kwalitatieve visie voor de wijk ontwikkeld wordt, werken de partners samen aan één inrichtingsplan. Ze stelden daarvoor het studiebureau BUUR aan. Het inrichtingsplan dient als basis voor de verkavelingsvergunning en schept meer duidelijkheid over het aantal woningen, welk type woningen er zullen komen en de precieze timing. Ook het wijkpark dat als verbindend groen voor zowel de nieuwe woonwijk als de bestaande buurt zal worden aangelegd, krijgt in dat plan vorm.

Het plan vertrekt van de ambities om van de wijk een echte ecowijk te maken. De wijk moet dan ook een schoolvoorbeeld worden op vlak van energie, mobiliteit en woontypologie. Er wordt ingezet op grondgebonden woningen (woningen die rechtstreeks toegankelijk zijn vanop het straatniveau). Alle woningen worden voorzien van een eigen terras of tuin. Een centraal park zal zorgen voor een groen rustpunt. De wijk zal ook voorrang geven aan fietsers en voetgangers.

Woningbouw

Zowel sogent als projectontwikkelaar Ecowijk zullen elk op hun gronden woningen laten bouwen. Maar de verkoop van de woningen zal door beide partners apart gebeuren. De private partner van sogent zal met andere woorden instaan voor de verkoop van de woningen op het ‘voetbaldeel’ en Ecowijk voor dat op het ‘tennis- en hockeydeel’.

De verkoop van de woningen op het deel sogent is nog niet gestart. Sogent zal via een zogenoemde publiek private samenwerking de woningen aanbieden. Sogent gaat daarvoor op zoek naar die private partner om de bouw te realiseren. Naast marktconforme woningen, zullen er op de gronden van sogent ook budgetwoningen aangeboden worden voor gezinnen met een gemiddeld inkomen.

Ecowijk is wel al begonnen met de commercialisatie van de woningen op haar gedeelte.

Advertenties