Tom opent ontdekkingsvijver Jan Hublé en blotevoetenpad in Bourgoyen

wp_20161026_012

 

 

 

 

 

Op woensdag 26 oktober zijn  de schepvijver Jan Hublé en het blotevoetenpad in de Bourgoyen-Ossemeersen feestelijk geopend door Tom en een hoop enthousiaste schoolkinderen.

“Kinderen hebben ruimte nodig”, zegt Tom. “Om te ontdekken, te ravotten en te spelen. Maar ook om te leren. Met de aanleg van een nieuwe educatieve zone in de Bourgoyen nemen we opnieuw een initiatief waarbij kindvriendelijkheid hoog in het vaandel wordt gedragen. De zone, vlakbij het bezoekerscentrum aan de Driepikkelstraat in Mariakerke, is een nieuwe ontdekkingstuin voor scholen en gezinnen, waar tegelijk ook plaats is voor natuureducatieve spelen.”

Aan de overkant van het natuurcentrum is een schepvijver en een blotevoetenpad ingehuldigd. “Kinderen kunnen hier zand tussen hun tenen voelen en ervaren hoe het is om te stappen door plassen, over steentjes, over hout en kort en lang gras”, lacht Tom. De U-vormige schepvijver wordt opgedragen aan prof. dr. Jan Hublé (1923-2009), pionier van de natuurbescherming in Gent. Tussen de vijver en het pad ligt een grasveld dat als evenementenpleintje kan dienen. Vanaf 3 november zal  hier de  fototentoonstelling ‘Vlaamse natuur in beeld’ van Argus en Natuurpunt te zien zijn.

Kindvriendelijke, educatieve zone

De nieuwe educatieve zone bestaat uit verschillende delen. Tussen het natuur- en milieucentrum en het populierenbos staat al langer een omgevingstuin met buitenklas, bijenhotel en bloemenweide. Nieuw is de zone aan de overkant van het natuurcentrum: hier bevindt zich het blotevoetenpad, de  schepvijver en tussen de twee ligt een grasveld dat als evenementenpleintje kan dienen.

-Het blotevoetenpad, dat werd aangelegd met materialen die in de Bourgoyen-Ossemeersen voorkomen, is het tweede in Gent, na het pad in de Gentbrugse Meersen.

-De schepvijver Jan Hublé kunnen jonge avonturiers bereiken via een vlonder. Maar ook de luwe hellingen aan de rand maken het jongeren van makkelijk om bij het water te komen. Ze kunnen er, vooral in klas- of schoolverband, terecht voor wateronderzoek.

-Het evenementenplein wordt dan weer een plek waar tentoonstellingen een plaats kunnen krijgen. Er komen tentoonstellingen maar er is ook ruimte voor kleinere evenementen, zoals de jaarlijkse plantenbeurs van Natuurpunt. Gemaaide paden verbinden de zone van de schepvijver en die van het blotevoetenpad, maar buiten de paden groeit het gras weelderig lang. Zo kunnen natuurspeurders er ook veel insecten en bloeiende kruiden spotten.

Verdere aanleg educatieve zone

Het grootste deel van de zone is klaar. Bij de schepvijver komen in november 2016 nog vier werktafels, waarop kinderen hun ‘buit’ uit de vijver kunnen bekijken en onderzoeken. In het voorjaar van 2017 wordt nog een hangbrugje geïnstalleerd over de Grijtgracht. Het brugje zal de tuin naast het natuurcentrum verbinden met het populierenbosje, zo kunnen kinderen verder avontuurlijk op ontdekking gaan.

Advertenties