Afval op de Graslei en Korenlei

Naar aanleiding van een vraag in de gemeenteraad, gaf schepen Balthazar volgend antwoord over de problematiek van achtergelaten afval aan de Gras- en Korenlei na een zonnige dag of avond:

“Allereerst wil ik graag benadrukken dat noch IVAGO, noch de milieudienst, noch politie of gemeenschapswachten, noch de burgemeester of ikzelf de eerste verantwoordelijken zijn voor het zwerfvuil. Niet op de Gras- en Korenlei, en ook in de andere buurten van onze stad.
Integendeel; gisteren hebben wij samen met 1500 geëngageerde Gentenaars onze stad een stukje properder gemaakt op de Gentsche Gruute Kuis. Het succes van dit initiatief toont aan dat er echt veel mensen bezorgd zijn om een propere leefomgeving. Helaas, blijven er nog veel te veel personen het normaal vinden om afval respectloos en schaamteloos weg te gooien of achter te laten.

De problematiek van achtergelaten afval aan de Gras- en Korenlei na een zonnige dag of avond is een jaarlijks terugkerend fenomeen en is steeds pijnlijk om te moeten vaststellen.

Ik schets u eerst en vooral de huidige dienstverlening van IVAGO op de Gras- en Korenlei + Korenmarkt. Het curatieve luik dus.

– Vanaf 7 uur ’s morgens maakt IVAGO de Gras- en Korenlei proper met een middelgrote veegmachine. Afvalkorven worden leeggemaakt en alles verwijderd wat er rond staat.
– Naast een 15-tal vaste afvalkorven van Clear Channel, plaatste IVAGO vorige week nog 10 grote afvalkorven met een vlagje. Die hebben elk een inhoud van 240 l.
– Om 12 uur ’s middags worden de afvalkorven leeggemaakt.
– ’s Avonds rond 18 uur maakt een IVAGO-ploeg de korven nogmaals leeg, in de mate van het mogelijke. (doorgang, houding publiek…)
–  dagelijks is er dus ruim 9m³ capaciteit aan afvalkorven die worden leeggemaakt!

De korven op de Korenmarkt worden volgens dezelfde frequentie leeggemaakt.

Vanaf 1 april schakelt IVAGO over op zomerregime.
Dit betekent dat er dus vanaf volgende week, en dit tot tot eind september, afhankelijk van de weersvoorspellingen:

– In het weekend (vrijdag tot maandag) ’s voormiddags (6-16u) 8 à 10 mensen worden ingezet en ’s namiddags, al vanaf donderdag (12-22u) 5 à 6 mensen.
– In de week (dinsdag tot vrijdag) is de avondploeg er tot 21u.
– Er is dus telkens één veegploeg aanwezig in het centrum vanaf 6u ’s morgens tot 21u ’s avonds.
– De korven in de winkelstraten, op de Korenmarkt en op de Gras- en Korenlei worden tot 3 keer per dag leeggemaakt.
– Elke ochtend zijn er twee veegmachines actief.

Het zwerfvuil op het water wordt wekelijks opgeruimd door WenZ.
Aan de uitbaters van de toeristische boottochten wordt gevraagd om het afval van het water te verwijderen vooraleer de uitstapjes beginnen; ze krijgen daartoe zakken van IVAGO.
Indien de gemeenschapswachten of politie vaststellen dat de afvalcontainers overvol zitten kunnen ze hiervan rechtstreeks melding maken aan IVAGO.

In het recente verleden werden al verschillende sensibilisatie-acties op touw gezet vooral naar jongeren gericht

– Gust en Madeleine: twee ‘oudjes’ (acteurs) die zwerfvuil opruimden en contact zochten met de aanwezige jongeren; project dat veel verspreiding kende via internet (2007)
– ‘menu-bord’ met de tarieven voor de Graslei (2010 en 2011).
– Aan de IVAGO-afvalkorven zijn nog steeds de ‘kastickets’ met ‘tarieven’ bevestigd.

Geplande sensibilisatie rond zwerfvuil, opnieuw in hoofdzaak naar jongeren gericht

– De studentenambtenaar liet sinds vorige week een confronterende foto van een vervuilde Graslei projecteren op de plasmaschermen van Universiteit en Hogescholen, met de ironische boodschap “’t is gezellig toeven op de Graslei”.
– Een korte IVAGO-actie op de Gras- en Korenlei is in voorbereiding (flashmob). Morgen komt er een gemengde werkgroep GrasKo samen, waarbij eraan gedacht wordt om in samenwerking met sociaal-culturele vereniging een actie uit te werken.
– Er is een subwerkgroep “jongeren en afval” opgestart om op geïntegreerde wijze na te denken over de aanpak van zwerfvuil. Daar is afgesproken dat IVAGO samen met jeugddienst, en studentenpreventiecoachen, een panelgesprek voorbereidt met vertegenwoordigers van jongerenorganisaties om te peilen naar de meest geschikte aanpak voor de doelgroep 12- 18-jarigen. Op basis daarvan wordt een campagne voorbereid voor het schooljaar 2013-2014
– Fost-Plus, OVAM en de Vlaamse afvalintercommunales bereiden een educatief lessenpakket voor gericht op jongeren van het secundair onderwijs. Het pakket wordt ontwikkeld door Green Belgium i.s.m. Arteveldehogeschool. Dit pakket zal vanaf augustus beschikbaar zijn en ook door IVAGO gepromoot worden naar de leerkrachten van de secundaire scholen.
– Een 5-tal secundaire scholen werkten trouwens afgelopen week mee aan de Gentsche gruute kuis.

Sensibilisering maar ook repressie
Momenteel zijn politie en gemeenschapswachten bijna continu aanwezig en spreken zij de bezoekers pro-actief aan op het niet achterlaten van afval.
De gemeenschapswachten-vaststellers doen ook minstens één keer per dag de site aan. Zij zullen indien mogelijk overgaan tot het opmaken van een BV. Dit is niet evident, het is sowieso al moeilijk om betrappingen op heterdaad te maken, en de vaststellers moeten in uniform werken.
Ook de politie patrouilleert op beide leien op zeer frequente basis. Zij hanteren net als IVAGO een zomerregime op deze locatie, met verhoogde inzet van april tot eind september.

En zoals gezegd is er morgen, 27 maart, een reeds eerder gepland overleg met de bevoegde diensten (politie, IVAGO, Gemeenschapswachten, LPV, politie, Dienst Milieutoezicht) met als doel de jaarlijkse “zomerafspraken” opnieuw goed af te stemmen en te bekijken welke bijkomende maatregelen kunnen getroffen worden.
Een mix van maatregelen zal inderdaad op zijn plaats zijn.”