Stad Gent en vzw Natuurpunt ondertekenen charter voor biodiversiteit en zetten bijen in de kijker


2010 wordt het jaar van de biodiversiteit. In de aanloop daarnaar ondertekenen de Stad Gent en vzw Natuurpunt op vrijdag 11 december 2009 een charter voor biodiversiteit. Het charter beschrijft een aantal concrete engagementen. In 2010 zullen deze onder meer zichtbaar worden in de acties voor het aantrekkelijker maken van onze omgeving voor wilde bijen.

Het charter voor biodiversiteit
Wereldwijd en dus ook in Vlaanderen en in Gent gaat de biodiversiteit in snel tempo achteruit. Niet alleen het aantal levende wezens, maar ook hun samenhang in goed functionerende ecosystemen neemt af. Met het ondertekenen van een charter voor biodiversiteit slaan vzw Natuurpunt en de Stad Gent de handen in elkaar om deze verschraling een halt toe te roepen.

Het charter legt de prioriteit bij de meest bedreigde en kwetsbare ecosystemen, met hun leefgebieden en soorten, waarvoor onmiddellijk beleidsmaatregelen en acties ter behoud en herstel nodig zijn.

Het samenwerkingsverband is opgebouwd rond vier pijlers:
• kennis (samenbrengen van gegevens),
• communicatie (tussen partners onderling en naar het grote publiek),
• betrokkenheid (stimuleren van doelgroepen en middenveld),
• concrete actie (behoud en herstel van leefgebieden en soorten in de praktijk).

Concrete acties
Het natuurbeleid dat de Stad Gent voert, is al langer gericht op het behouden en versterken van de biodiversiteit. Het ondertekenen van het charter voor biodiversiteit is dan ook geen beginpunt. Het is een logisch vervolg op de acties die de Stad Gent jaar na jaar in haar milieujaarprogramma’s inschrijft. Wel wordt nu formeel het engagement genomen om nog meer samen te werken met deskundigen en het middenveld.

Het charter voor biodiversiteit vraagt om de nodige beleidsmaatregelen. De Stad Gent werkt daarvoor aan een beter ‘planningskader’ voor natuur. Dat betekent dat het Ruimtelijk Structuurplan Gent een verfijning en actualisatie krijgt in een gewenste groen- en natuurstructuur. Daarbij wordt gezocht naar ruimte voor groen en natuur. De groenstructuur vormt zo de basis voor het bepalen van (ruimtelijke) prioriteiten voor natuur.

Naast beleidsmaatregelen zijn uiteraard ook concrete acties op het terrein noodzakelijk. Zo gaat de uitbouw van het Stedelijk Natuurreservaat Bourgoyen-Ossemeersen verder en krijgt ook de Groenpool Gentbrugse Meersen geleidelijk aan vorm. Voor beide gebieden stippelt een beheerscommissie van deskundigen en organisaties het beheer uit.

Ook in de andere openbare parken van de stad gaat de nodige aandacht naar biodiversiteit. In 2010 krijgen bijvoorbeeld het Maaltepark en het Park De Vijvers een beheerplan dat wordt opgesteld volgens de principes van het door de Vlaamse overheid uitgestippelde Harmonisch Park- en Groenbeheer. De aanwezige diversiteit aan planten, amfibieën, vissen, vlinders, enz. wordt onder de loep genomen en zal mee richting geven aan de toekomstige parkinrichting en beheer.

Nieuwe parken zoals het Arbedpark Noord en het Bijgaardepark krijgen spontane of ingezaaide bonte bloemenhooilanden, die allerhande insecten en ander leven aantrekken.

Het charter voor biodiversiteit vermeldt dat de partners elk jaar een bepaalde soort in de kijker zullen zetten. Het gaat steeds om een planten- of dierensoort die indicatief is voor hoe het met de natuur gesteld is. Deze soort beschermen of een duwtje in de rug geven, betekent meteen ook dat vele andere planten en dieren mee genieten. Naast concrete soortgerichte acties gaat veel aandacht naar het sensibiliseren van de bevolking. Elke burger in Gent kan immers een steentje bijdragen om de natuurwaarde in de stad te verhogen. In 2009 kreeg de gierzwaluw veel nieuwe nestkastjes. De campagne was een groot succes en de vraag van bewoners om mee te helpen was amper bij te houden. In 2010 worden de wilde bijen in de kijker gezet.

Bij en biodiversiteit
Wilde of solitaire bijen zijn heel belangrijk voor het in stand houden van de biodiversiteit. In Vlaanderen zorgen zo’n 350 bijensoorten voor het verspreiden van stuifmeel van allerlei planten en akkergewassen. De kringloop van de natuur hangt zo ingenieus aan elkaar dat het uitvallen van een bepaalde bijensoort een ramp betekent voor de plant, boom of vrucht die afhankelijk is van die specifieke bij voor zijn voortplanting. Bijen hebben het steeds moeilijker met overleven. Structuurrijke beplantingen die voedsel en nestgelegenheid bieden, worden schaarser. Het aanbod in onze tuinen en akkers is al te monotoon en mensen grijpen nog al te vaak naar pesticiden. Er zijn dus redenen genoeg om volgend jaar volop actie te voeren om de bij te helpen.

Natuurpunt Gent, de Groendienst en de Milieudienst focussen op de bij met een tentoonstelling, het bouwen van insectenhotels, het promoten van het ecologisch tuinieren, wandelingen, schoolactiviteiten, de samenwerking met imkers en het inzaaien van bijenvriendelijke mengsels. Ook de Universiteit Gent werkt actief mee aan de inhoudelijke invulling van dit project.

Van de lente tot het najaar 2010 wordt het een bijzonder jaar voor de bijen in Gent.

Plaats een reactie